ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ВАЛЬГУСНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ СТОП | Spinex
+
spinex.vin@gmail.com Як дістатись
Онлайн консультація
Пн-Пт 8:00-20:00
Cб 8:00-16:00

ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ВАЛЬГУСНОЇ ДЕФОРМАЦІЇ СТОП

Однією з найпоширеніших деформацій стопи є Hallux Valgus або шишка на стопі. Вона виявляється у зміні форми великого пальця, при цьому утворюється бугорок, що випирає. Це неприємна патологія, яка  доставляє масу дискомфорту при ходьбі – хворобливі відчуття, що виникають через запалення суглобової сумки та складність у підборі взуття.

Крім вищеописаних незручностей, Hallux Valgus – вальгусна деформація пальця стопи, стає причиною порушення ходи і, як наслідок, розвитку поперечного плоскостопія.

Ваш лікар може вибрати з безлічі протезів для заміни колінного суглоба і хірургічних методів, враховуючи ваш вік, вага, рівень активності, розмір і форму коліна, а також загальний стан здоров’я.

ПРИЧИНИ ФОРМУВАННЯ HALLUX VALGUS

Найчастіше проблема має спадкову схильність, але для того, щоб стопа деформувалася, необхідний додатковий вплив цілого ряду факторів:

  • часті травми стопи
  • носіння незручного, вузького взуття з високим підбором
  • ожиріння, що формує надлишковий тиск на стопи
  • судинні порушення
  • вікові зміни суглобів

ФАКТ. У чоловіків ця недуга діагностується лише у 2% випадків від загального числа. У жінок така деформація зустрічається набагато частіше, в основному, проявляє себе в похилому віці.

СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ

Визначити вальгусну кісточку легко неозброєним поглядом. На одній або обох ногах великий палець займає неправильне положення, його фаланга різко відхиляється назовні, утворюючи шишку на ступні. Страждають також і інші пальці, вони змінюють свою форму.

  • відчуття сильної втоми ніг, швидка стомлюваність, особливо надвечір;
  • болючість при ходьбі в області стопи;
  • біль усередині суглобів та кісток, дискомфорт у ділянці гомілкостопу;
  • формування набряклості після навантажень;
  • труднощі з вибором відповідного взуття та його носінням;

СТУПЕНІ ДЕФОРМАЦІЇ

З розвитком деформації стопи змінюється кут, утворений між плесневою кісткою і фалангою великого пальця. Чим вищий градус зміни, тим серйозніша ситуація. Виділяють 4 стадії вальгусної деформації.

Перша – зсув невеликий, до 20 °, утворюється шишка, почервоніння, сухість шкіри в ділянці кісточки. Може виникати вивих, підвивих, проблеми з ходою.

Друга – збільшення кута до 35 °, виникає ниючий біль при ходьбі, навантаження на ноги, утворюються натоптиші, деформації  фаланг. У корекції застосовують ортези та коректори стопи.

Третя – кут досягає 50 °, кісточка випирає досить сильно, виникає гострий біль, хрящові нарости; звичайне  взуття використовувати неможливо; необхідно підбирати клініку, де зробити операцію.

Четверта – – кістка зміщується на кут більше 50 °, біль не сягає навіть у спокої, виникають проблеми з ходьбою.

ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ

Попередній діагноз ставиться візуально, на основі наявних зовнішніх ознак. Додатково виконується:

Комплекс лабораторних досліджень (аналізи крові, сечі, гормональний скринінг), які допомагають виявити додаткові проблеми у стані здоров’я  та можуть стати перешкодою для оперативного лікування.

Рентгенографія стоп з метою оцінки ступеня важкості деформації, змін у кістково- м’язових структурах. Додатково можуть знадобитися МРТ або КТ, плантографія, подометрія для оцінки навантаження на стопи та планування лікування.

У початкових стадіях може застосовуватися консервативне лікування – це застосування ортопедичних устілок та корегуючих ортезів. Доповнюють їх фізіотерапія, масаж та лікувальна гімнастика, ін’єкції препаратів у суглоби, прийом ліків внутрішньо. Вони не усувають деформацію, але можуть сповільнити її прогресування.

Консервативне лікування ефективне лише на першій стадії хвороби. За подальшого ускладнення ступеня халюс-вальгус не обійтися без операції.

ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ HALLUX VALGUS

Оперативне втручання залежить від ступеня деформації стопи та больового синдрому. При незначній деформації стопи виправлення викривлення переднього відділу стопи за рахунок пластики м’яких тканин та відновлення зовнішньої бічної зв’язки плюснефалангового суглоба. Виправлення так званої деформації поперечної розпластаності  стопи.

При більшому ступені ураження стопи деформацію виправляють за рахунок зміни положення кістки. Ця операція отримала назву остеотомія.

Після оперативного лікування пацієнт може пересуватися без милиць вже у першу добу після операції. Для іммобілізації замість гіпсу використовують спеціальне взуття. Щоб післяопераційні рубці були непомітні, на тілі людини залишають косметичні шви. Відновлювальний період в середньому розрахований на 2 місяці.

Крім того, навіть після операції з видалення халюс-вальгус лікарі рекомендують використовувати устілки, що корегують які правильне положення стопи від час навантаження.

РЕЗУЛЬТАТИ ДО / ПІСЛЯ

Запис на прийом

Ми обов'язково передзвонимо вам протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі



* Обов'язкові для заповнення поля

Запис на прийом

Ми обов’язково передзвонимо Вам
протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі
Якщо ви бажаєте самостійно здійснити запис
до конкретного спеціаліста переходьте за посиланням