Остеотомія коліна | Spinex
+
spinex.vin@gmail.com Як дістатись
Онлайн консультація
Пн-Пт 8:00-20:00
Cб 8:00-16:00

Остеотомія коліна

Остеотомія коліна – це хірургічна процедура, яку може рекомендувати ваш лікар, якщо у вас  уражена лише  одна ділянка коліна. Остеотомія виконується також у поєднанні з іншими видами хірургічного лікування коліна.

Процедура передбачає видалення або додавання кістки (кісткового трансплантанта)  до великогомілкової кістки або стегнової кістки щоб допомогти перенести вагу тіла з пошкодженої частини колінного суглоба.

Остеотомія коліна найчастіше проводиться людям, молодшим 60 років, активним. Багатьом людям, які проходять цю процедуру при артриті, може знадобитися тотальна заміна коліна – зазвичай це приблизно 10 – 15 років після остеотомії коліна.

Чому це робиться

Гладкий хрящ охоплює кінці кісток у здоровому коліні, і це дозволяє кісткам плавно рухатися один відносно одного. Остеоартрит пошкоджує і зношує хрящі – створюючи шорстку поверхню.

Коли хрящ зношується нерівномірно, він звужує простір між стегновою кісткою та великогомілковою кісткою, внаслідок чого коліна схиляються всередину або назовні, залежно від того, яка сторона коліна уражена. Видалення або додавання клина кістки у верхній частині великогомілкової кістки  або нижній частині стегна може допомогти випрямити нахил, перенести вагу на непошкоджену частину колінного суглоба та продовжити термін життя колінного суглоба.

Ризики

До ризиків остеотомії коліна можна віднести:

  • Інфекція в кістці або в навколишніх м’яких тканинах
  • Нездатність кісткового трансплантанта зростись з основною кісткою
  • Травми нервів або судин навколо коліна
  • Неповне полегшення болю

Як ви готуєтесь

Ваш хірург вивчить рентгенографію коліна, щоб визначити, чи підходить  вам остеотомія та  яка саме потрібно корекції.

Проконсультуйтесь із вашим сімейним лікарем щодо ваших супотніх, хронічних захворювань

Потрібно буде пройти передопераційні аналізи та додаткові дослідження, так як: Зфгальни аналіз крові ,загальний аналіз сечі , біохімія крові, Час згортання крові, експрес тести, Групу крові, кардіограму, ренгень легень, УЗД вен нижніх кінцівок та серця , консультація кардіолога та інших суміжніх лікарів якщо потрібно

Перед процедурою не можна їсти та пити. Якщо ви приймаєте щодня ліки, дотримуйтесь вказівок хірурга щодо того, чи приймати їх вранці після операції.

Що ви можете очікувати

Під час процедури

 Загальний стан вашого здоров’я та ваше бажання допоможуть у виборі, чи використовувати загальну анестезію, яка робить вас без свідомості, або спинальну анестезію, при якій ви залешаєтесь у свідомості, але не можете відчувати біль нижче попереку

Залежно від місця пошкодження, операція може включати вашу гомілку або стегнову кістку. Найпоширеніша форма остеотомії колінного суглоба – це гомілка.

Для цього хірург під час операції через невеликий розріз здійснює штучний перелом кістки і проводить корекцію заповнює її кістковим трансплантатом і фіксує задопомогою  пластини та гвинтів Інший варіант – розрізати гомілку або стегнову кістку, потім видалити клин кістки. Зрізані краї кістки з’єднуються і тримаються за допомогою металевої констркції.

Зазвичай операція займає одну-дві години.

Після процедури

Залежно від складності операції та того, наскільки добре ви одужаєте декілька днів вам доведеться знаходитись у лікарні . Для правильного загоєння кістки вам знадобиться використовувати милиці приблизно 2-3 місяці.

Реабілітація може зайняти цілих півроку. Він буде включати вправи, призначені для:

  • Зміцніть м’язи стегна (квадрицепси)
  • Збільшити діапазон руху коліна
  • Поліпшити баланс
  • Результати

У більшості випадків остеотомія колінного суглоба профілактує розвиток артриту і відкладає необхідність у загальній заміні коліна на 10–15 років.

Після операційний рентген контроль коригуючої остеотомії великогомілкової кістки

Запис на прийом

Ми обов'язково передзвонимо вам протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі



* Обов'язкові для заповнення поля

Запис на прийом

Ми обов’язково передзвонимо Вам
протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі
Якщо ви бажаєте самостійно здійснити запис
до конкретного спеціаліста переходьте за посиланням