Ендопротезування колінного суглоба | Spinex
+
spinex.vin@gmail.com Як дістатись
Онлайн консультація
Пн-Пт 8:00-20:00
Cб 8:00-16:00

Ендопротезування колінного суглоба

Операція по заміні колінного суглоба – також відома як артропластика колінного суглоба, може допомогти полегшити біль і відновити функцію колінного суглобу. Процедура включає в себе видалення ушкодженої кістки і хряща зі стегна, гомілки і колінної чашечки і заміна його штучними компонентами  (протезом) з металевих сплавів, високоякісного пластика і полімерів. Визначаючи, чи підходить вам заміна коліна, хірург-ортопед оцінює діапазон руху, стабільність і силу вашого коліна. Рентген допомагає визначити ступінь пошкодження.

Ваш лікар може вибрати з безлічі протезів для заміни колінного суглоба і хірургічних методів, враховуючи ваш вік, вага, рівень активності, розмір і форму коліна, а також загальний стан здоров’я.

Для чого це потрібно

Найбільш поширеною причиною операції із заміни колінного суглоба є полегшення сильного болю, викликаного  на фоні остеоартрозу. Люди, яким необхідна операція із заміни колінного суглоба, зазвичай відчувають проблеми при ходьбі, підйомі чи спуску по сходах, а також утрудняє підйом із сидячого положення. У деяких також є біль в коліні в спокої.

Ризики

  • Інфекція (Ознаки інфекції: лихоманка більше, ніж 37,8, озноб, вділення з хірургічного ділянки, збільшення почервоніння, набряк і біль в коліні).
  • Згустки крові (тромбів) в венах ніг або легенях
  • Гостре серцево-судинне захворювання
  • Інсульт
  • Пошкодження нервів
  • Штучні коліна можуть зноситися

Ще один ризик операції із заміни колінного суглоба – відторгнення штучного суглоба. Щоденне надмірне навантаження та наявність надмірної ваги впливає навіть на найміцніші металеві та пластикові деталі і веде до поступового зношування  штучного суглобу.

Підготовка

Проконсультуйтесь із вашим сімейним лікарем щодо ваших супотніх, хронічних захворювань

Відвідайте стоматолога щоб перевірити ротову порожнину на наявність прихованої інфекції

Потрібно буде пройти передопераційні аналізи та та додаткові дослідження, так як: Зфгальни аналіз крові ,загальний аналіз сечі , біохімія крові, Час згортання крові, експрес тести, Групу крові, кардіограму, ренгень легень, УЗД вен нижніх кінцівок та серця , консультація кардіолога та інших суміжніх лікарів якщо потрібно

Їжа і ліки

Ваш лікар або анестезіолог можуть порадити вам припинити прийом певних ліків і харчових добавок перед операцією. Швидше за все, вас попросять нічого не їсти після півночі в день операції.

Підготуйтеся до вашого одужання

Протягом декількох тижнів після процедури вам можуть знадобитися милиці або ходунки, тому приготуйте їх перед операцією. Подбайте про те, щоб вас відвезли додому з лікарні і допомогли з повсякденними справами, такими як приготування їжі, купання і пранням

Щоб зробити ваш будинок більш безпечним і легше орієнтуватися під час відновлення, розгляньте можливість зробити наступне:

Створіть житловий простір на одному поверсі, так як підніматися по сходах може бути складно.

Встановіть захисні решітки або поручні в душ або ванну.

Безпечні перила сходів.

Придбайте стійкий стілець з міцною подушкою сидіння і спинкю та підніжкою під ноги,

Приготуйте стояк унітазу з підлокітниками, якщо у вас низький туалет.

Установіть стабільну лавку або стілець для вашого душа.

Видаліть вільні килимки і шнури.

Що ви можете очікувати перед процедурою

Операція по заміні коліна вимагає анестезії.  Загальний стан вашого здоров’я та ваше бажання допоможуть у виборі, чи використовувати загальну анестезію, яка робить вас без свідомості, або спинальну анестезію, при якій ви залешаєтесь у свідомості, але не можете відчувати біль нижче попереку

Вам дадуть внутрішньовенний антибіотик до, під час і після процедури, щоб допомогти запобігти післяопераційну інфекцію

Під час процедури

Ваше коліно буде в зігнутому положенні, щоб оголити всю поверхню суглоба. Зробивши надріз довжиною від 15-25 см ваш хірург відсуває колінну чашечку і зрізає пошкоджені суглобові поверхні.Після підготовки поверхні суглоба хірург прикріплює шматочки штучного суглоба. Перед закриттям розрізу він або вона згинає і повертає ваше коліно, перевіряючи його на предмет належного функціонування. Операція триває близько двох годин.

Після процедури

Ви будете доставлені в палату інтинсивної терапії (ПІТ) де пробудете близькь одного дння Потім вам виконають рентген контроль  і переведуть в лікарняну палату.  Ліки, які ви будете отримувати будуть спрямовані на зменшення болю, профілактики інфекції і тромбоемболії. Також підчас усього перебування у лікарні та за її межами деякий час вам потрібно буде використовувати компресійні  чулки чи еластичні бинти для додаткового захисту від набряків і тромбів. Вас попросять робити часті дихальні вправи і поступово підвищувати рівень своєї активності.

На наступний день після операції фізіотерапевт покаже вам, як тренувати нове коліно. Покинувши лікарню, ви продовжите фізіотерапію  у себе в дома чи у спеціалізованих центрах .Виконуйте вправи регулярно, відповідно до інструкцій. Для кращого одужання дотримуйтесь всіх рекомендацій надагих вашим лікубчи лікарем по догляду за раною, дієти і фізичних вправ.

Запис на прийом

Ми обов'язково передзвонимо вам протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі



* Обов'язкові для заповнення поля

Запис на прийом

Ми обов’язково передзвонимо Вам
протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі
Якщо ви бажаєте самостійно здійснити запис
до конкретного спеціаліста переходьте за посиланням