Колінний суглоб | Spinex
+
spinex.vin@gmail.com Як дістатись
Онлайн консультація
Пн-Пт 8:00-20:00
Cб 8:00-16:00

Колінний суглоб

Розрив менісків

Меніск – це С-подібний волокнистий хрящ, який розташовується між виростками стегна та гомілки, та приймає участь в амортизації та стабілізації коліна. Класичний розрив меніска відбувається внаслідок скручування у коліні з зафіксованою стопою. Розрив менісків супроводжується різким болем та порушенням функції у колінному суглобі, та розвитком так званих “блокад” у суглобі. Через деякий час суглоб може збільшуватися в об’ємі за рахунок набряку. Під час рухів у колінні, згинання та розгинання, може відмічатися характерне “ клацання ” у суглобі. При підозрі на розрив меніска необхідна забезпечити іммобілізацію кінцівки та накладання холодного компресу, з подальшим зверненням до лікаря. На сьогоднішній день існує велика кількість специфічних тестів, які допомагають лікарю визначити характер пошкоджень та підібрати правильну тактику лікування.

Пошкодження передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ)

Передня хрестоподібна зв’язка (ПХЗ) являється найважливішим стабілізатором колінного суглоба, що запобігає зміщенню стегна до переду відносно великогомілкової кістки при рухах у суглобі (згинання, розгинання). Ця зв’язка зазвичай пошкоджується під час катання на лижах, грі у футбол, баскетбол, при занятті боротьбою, коли сили, що діють на зв’язку спрямовані вперед, на зігнуте коліно та повернене всередину. Ступінь пошкодження зв’язки пов’язана з силою, яка на неї подіяла, та може сильно коливатися – від мікро-розривів до повного розриву. Під час пошкодження зв’язки відмічається різка сильна біль з послідуючим сильним набряком колінного суглоба, який зазвичай пов’язаний з крововиливом у суглоб. При підозрі на пошкодження ПХЗ необхідно уникати навантаження на ногу, накласти холодний компрес та негайно звернутися до лікаря. При огляді лікар використовуючи специфічні симптоми зможе визначити характер пошкодження та підібрати правильну тактику лікування.

Пошкодження задньої хрестоподібної зв’язки (ЗХЗ)

Задня хрестоподібна зв’язка (ЗХЗ) разом з передньою хрестоподібною зв’язкою (ПХЗ) та колатеральними зв’язками забезпечує стабілізацію колінного суглоба. Ця зв’язка запобігає зміщенню гомілки дозаду. ЗХЗ зазвичай пошкоджується внаслідок прямого удару по гомілці. Пошкодження ЗХЗ часто зустрічається у фізично активних людей, які займаються активними та контактними видами спорту (американський футбол, боротьба, катання на лижах) внаслідок зіткнень чи падінь. Ступінь пошкодження зв’язки може бути різною, від часткового розриву ЗХЗ до повного розриву ЗХЗ (як ізольовано, так і в поєднанні з іншими зв’язками). Зазвичай пацієнти скаржаться на біль позаду колінного суглоба, набряк його, відчуття провалу та нестабільності в коліні. При підозрі на пошкодження ЗХЗ необхідно уникати навантаження на ногу, накласти холодний компрес та негайно звернутися до лікаря. Ступінь пошкодження та тактику лікування можна визначити лише після огляду спеціалістом.

Хондроматоз

Хондроматоз – це хронічне захворювання, при якому відбувається зміни в синовіальній оболонці суглоба з утворенням в ній хрящоподібних тіл різних розмірів. Зазвичай уражується один суглоб, частіше правий. Початкові ознаки захворювання проявляються помірним болем, збільшенням суглоба в розмірі, обмеженням рухів та хрустом у суглобі. По мірі розвитку захворювання можуть з’являтися “суглобові миші”, з періодичним защемленням їх у суглобовій щілині. В деяких випадках, при розвитку великих “суглобових миш” їх можна відчути пальцями на поверхні суглоба.

Хвороба Осгуд-Шляттера

Хвороба Осгуд-Шляттера – остеохондропатія горбистості великогомілкової кістки, що зустрічається зазвичай у дітей віком до 18 років. Причиною виникнення цього захворювання є активне заняття спортом, при якому відбувається мікро-травмування в ділянці прикріплення власної зв’язки надколінника. Основними симптомами захворювання є біль, припухлість та набряк м’яких тканин трохи нижче надколінника. Вираженість больового синдрому поступово наростає та стає гострою при присіданні, підйомі по сходах.

Хвороба Кеніга (розсікаючий остеохондрит)

Хвороба Кеніга (розсікаючий остеохондрит) – це захворювання, що характеризується некрозом обмеженої ділянки суглобового хряща з відділенням його від кістки та зміщенням в порожнину суглоба. Зазвичай хворіють чоловіки віком від 15 до 30 років. Початкові симптоми хвороби Кеніга включають біль, набряк, хрускіт у суглобі. По мірі розвитку захворювання ділянки некротизованого суглобового хряща від’єднуються від кістки та зміщуються в порожнину суглоба, з утворенням так званої “суглобової миші”. При рухах “суглобової миші” можуть потрапляти між суглобові поверхні (блокування суглоба), що призводить до подальшого погіршення захворювання.

Вивих надколінника

Вивих надколінника – це травма, яка характеризується зміщенням колінної чашечки (надколінника) в сторону (зазвичай назовні) та проявляються у вигляді сильного болю, обмеження рухів у суглобі, набряклістю суглоба, при цьому коліно знаходиться в зігнутому положенні. В основі вивиху лежить вроджена анатомічна аномалія(недорозвиток зовнішнього виростка стегна, дрібна колінна вирізка на стегновій кістці, недорозвинення підтримуючого зв’язкового апарата надколінника) та дія факторів зовнішнього середовища (сильний прямий удар в коліно, екстремальні види спорту, ДТП). Вивих можна знайти під час прощупування колінна. Іноді вивих надколінника може усуватися самостійно, що супроводжується різким болем, появою набряку суглоба та скупченням крові в порожнині суглоба. У випадку вивиху надколінника необхідно звернутися до травматолога для виконання правильної діагностики та усунення основної причини вивиху, стабілізації суглоба та швидкого повернення до звичайного способу життя.

Синдром медіапателярної складки (plica syndrome)

Синдром медіапателярної складки (plica syndrome) – це патологічний синдром, який виникає внаслідок травми чи надмірного навантаження. Часто це пов’язане з виконанням вправ, при яких відбувається згинання та розгинання у коліні, наприклад, під час бігу, їзди на велосипеді, підйом/спуск по сходам. Серед симптомів можна виділити наступні- біль, клацання по внутрішній поверхні коліна при згинанні коліна, іноді набряк суглоба. Оскільки симптоматика подібна до інших захворювань колінного суглоба, необхідно обов’язково звернутися до спеціаліста для встановлення причини больового синдрому та призначення правильного лікування захворювання.

Синдром іліотібіального тракту (iliotibial band syndrome)

Синдром іліотібіального тракту (iliotibial band syndrome) – це синдром, який розвивається внаслідок надмірного напруження та запалення сполучної тканини, що розташована по бічній та зовнішній поверхні стегна та коліна. Частіше за все цей синдром зустрічається у бігунів, велосипедистів. Основними симптомами є біль по зовнішній поверхні коліна, особливо під час бігу, набряк в ділянці коліна. Оскільки в основі синдрому лежить запалення, перша допомога полягає у наданні кінцівці спокою, холодного компресу, підвищеного положення кінцівки та застосуванні знеболюючий засобів. Надалі доцільно звернутися до спеціаліста для повноцінної діагностики проблеми в колінному суглобі та призначенні адекватного лікування.

Остеоартроз колінного суглоба (гонартроз)

Остеоартроз колінного суглоба (гонартроз) – це поступово прогресуюче захворювання в основі якого лежить зміна суглобового хряща. Зазвичай захворювання розвивається поступово (протягом 10-15 років) перешкоджаючи звичайному пособу життя. На сьогоднішній день, прийнято вважати, що гонартроз є багатофакторним захворюванням та залежить від комбінації факторів, включаючи – сімейний анамнез (схильність), вік, ожиріння, діабет, системні захворювання, вісь та форма кінцівок, травма та метаболічні розлади в організмі. На початкових стадіях захворювання викликає дискомфорт, який переростає в біль. При прогресуванні захворювання з’являється хрускіт у суглобі, обмеження рухів у ньому, що веде до труднощів при ходьбі, сходженні по сходах, виконання роботи вдома тобто погіршенні якості життя. Порушення функції в колінах швидко призводить до інвалідності та провокує зміни зі сторони кульшових та гомілково-ступневих суглобів. Якщо ви відмічаєте вищевказані скарги рекомендовано звернутися до спеціаліста. Спеціаліст проведе повноцінне обстеження та визначить правильну тактику лікування (консервативне або оперативне). Правильний діагноз – правильне лікування та швидке повернення якості життя.

Запис на прийом

Ми обов'язково передзвонимо вам протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі



* Обов'язкові для заповнення поля

Запис на прийом

Ми обов’язково передзвонимо Вам
протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі
Якщо ви бажаєте самостійно здійснити запис
до конкретного спеціаліста переходьте за посиланням