Спондилодисцит (запалення структур хребця) | Spinex
+
spinex.vin@gmail.com Як дістатись
Онлайн консультація
Пн-Пт 8:00-20:00
Cб 8:00-16:00

Хірургія хребта

Спондилодисцит (запалення структур хребця)

Спондилодисцит (запалення структур хребця)

Спондилодисцит – це запальний процес у міжхребцевому диску та прилягаючих тілах хребців. Як правило, має асептичний характер (без інфекційного збудника).

Окремо може бути спондиліт (запалення тіла хребта) та дисцит (запалення міжхребцевого диску). Дане захворювання протікає у хронічній формі. Часто факторами виникнення даного захворювання можуть бути протрузії або кили міжхребцевих дисків та інші процеси, які супроводжуються больовим синдромом.

Діагностика

  • Загальна слабкість
  • Хронічний ниючий біль у попереку чи грудному відділі хребта, що значно посилюється при спробах вертикалізації, сидінні, ході та поворотах у ліжку,
  • Підвищена температура тіла,
  • Підвищена пітливість,
  • Можливий розвиток неврологічних розладів (слабкість у руках, ногах, затерпання)
  • Порушення сечовипускання, дефекації.

Обов’язково виконати МРТ та СКТ ураженої ділянки хребта


Спондиліт хребта, МРТ

Туберкульоз хребта, МРТ

При наявності активного процесу, ми виконуємо біопсію ураженого сегменту для отримання посіву збудника та визначенням антибіотикочутливості. Після чого призначається консервативне лікування. За умови неефективності медикаментів, або ж стисненням нервових структур, виконується хірургічне втручання – розкриття та дренування вогнища запалення з визначенням збудника запального процесу (лабораторно) та призначенням таргетних антибіотиків широкого спектру дії протягом 4-6 місяців.

При несвоєчасному лікуванні даної патології локальна інфекція може перерости в системну, тобто, призвести до інфекційного ураження всіх органів та системи, розвитку сепсису та закінчитись летально. Ситуація ускладнюється зниженням локального імунітету, а пізніше і загального імунітету.

Також, у випадку несвоєчасного лікування консервативно можлива кіфотична деформація хребта з травматизацією важливих анатомічних структур, що може призвести до слабкість нижніх кінцівок, порушення сечовипускання, та прогресуючої недієздатності. В нашому центрі ми застосовуємо сучасні техніки та обладнання Європейського рівня від провідних виробників, лікарі-нейрохірурги регулярно проходять стажування у провідних клініках Європи з приводу лікування даної патології. Діагностика та лікування проводиться по протоколах Європейської асоціації нейрохірургічних товариств.

Запис на прийом

Ми обов'язково передзвонимо вам протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі



* Обов'язкові для заповнення поля

Запис на прийом

Ми обов’язково передзвонимо Вам
протягом 30 хвилин та уточнимо всі деталі
Якщо ви бажаєте самостійно здійснити запис
до конкретного спеціаліста переходьте за посиланням